Met een roadshow doorheen de vijf Vlaamse provincies laten de Vlaamse Ondernemers – 19 Vlaamse werkgevers-en sectororganisaties – ministers en jongeren zelf ontdekken welke positieve impact bedrijven hebben op de klimaatuitdagingen.
'Ze tonen dat duurzaam ondernemen echt in het DNA zit van Vlaamse bedrijven.
In de Antwerpse Kempen krijgen Nike en AGC Glass een delegatie over de vloer met werkgevers, Vlaams minister Bart Somers en een klas scholieren uit Geel. Alle verplaatsingen tijdens de duurzaamheidstour gebeuren met een hybridebus van De Lijn.
Nike European Logistics Campus zet zich in voor duurzaamheid in zijn volledige toeleveringsketen en via zijn wereldwijde 'Move to Zero'-strategie, waarbij de focus ligt op het verminderen van de impact van koolstof en afval.
Alle faciliteiten van het ELC worden van energie voorzien door vijf verschillende hernieuwbare energiebronnen, ofwel ter plaatse opgewekt ofwel voorzien door lokale leveranciers.
Op het vlak van transport komt meer dan 90% van de inkomende containers binnen via het kanaal en Nike investeert volop in alternatieve brandstoffen voor het uitgaande wegtransport, waarbij end-to-end koolstofarme transportlijnen worden geactiveerd in bepaalde Europese regio's.
Meer dan 95% van het bedrijfsafval van Nike ELC wordt gesorteerd en er is een eigen GRIND-faciliteit die oude zolen vermaalt tot grind voor hergebruik.
Wereldwijd is AGC Glass de grootste vlakglasproducent voor de automobiel en voor de bouwsector.
Vandaag beschikt AGC over een zeer uitgebreid productengamma met producten die zowel energiebesparend (gecoat glas voor de bouw- en de automobielsector, hoog isolerende beglazing, vacuüm beglazing, ... ) als energie-genererend (glas voor zonnespiegels) zijn. Door de hoogtechnologische producten van AGC te gebruiken, beperk je de CO2 uitstoot.
"We willen jongeren inspireren om te kiezen voor een studierichting waarmee ze kunnen meebouwen aan een duurzame toekomst voor onze economie", klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers.
Voka
"Duurzaamheid is in elke bestuurskamer een topprioriteit. In deze duurzaamheidstour laten de ondernemingen zien hoe zij concreet hun bedrijfsvoering aanpassen aan de klimaatuitdagingen.
Er is nog een hele weg af te leggen om te komen tot een CO2-arme economie. We hebben de nieuwe generatie nodig om te kunnen blijven innoveren. We zijn dan ook blij met de interesse van scholen in heel Vlaanderen voor deze duurzaamheidstour", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Technopolis
De deelnemende scholen kregen in aanloop naar de duurzaamheidstour een werknemer van het bedrijf dat ze zullen bezoeken voor de klas. Tijdens de bedrijfsbezoeken worden de jongeren begeleid door medewerkers van Technopolis.
"Net als de deelnemende bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen aan een duurzame toekomst. We twijfelden dan ook geen seconde om voor het tweede jaar op rij op de bus van de 'Vlaamse Ondernemers' te springen.
We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren. Dit doen we net als vorig jaar via onze flitsende vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren", zegt Stephane Berghmans, CEO Technopolis.
De Lijn
"Alle verplaatsingen tijdens de duurzaamheidstour gebeuren in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn", vertelt minister Peeters.
"Vanzelfsprekend vormt duurzaamheid de komende jaren ons stokpaardje. Bij De Lijn staat duurzaamheid zowel voor een totale vergroening van ons wagenpark en onze infrastructuur, als voor het verduurzamen van onze processen en bedrijfscultuur.
De samenwerking met de verschillende actoren in het mobiliteitsveld is daarbij van cruciaal belang. Vanuit die optiek is De Lijn dit prachtige initiatief dan ook bijzonder genegen, en zetten we graag onze schouders eronder", zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.
De Vlaamse Ondernemers?
De Vlaamse Ondernemers is een samenwerkingsverband tussen 19 sector- en werkgeversorganisaties: Agoria Vlaanderen (technologie), de Belgische Petroleumfederatie (petroleum), Comeos (handel en diensten), essenscia Vlaanderen (chemie en life sciences), Febeg (elektriciteit en gas), Febetra (transport en logistieke diensten), Febiac (gemotoriseerde wegvoertuigen), Federgon (HR-diensten), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubel), Fevia Vlaanderen (voeding);
Denuo (circulaire economie), Indufed (glas, papier en karton), Staalindustrie Verbond (staal), Traxio (mobiliteitsprofessionals), Vlaamse Confederatie Bouw (bouw), Vlozo (zorg), Vlaamse Havenvereniging (havengemeenschappen), Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) en WF-FE (internationale handel, vervoer en logistiek).' Foto's Voka / Eric Laureys / NNieuws.